C és R Közlekedésépítő Kft | 8000 Székesfehérvár, Csucskai utca 4.

Gépi rostálás

A zúzottkő megfelelő gépi rostálása és osztályozása elengedhetetlen feladat a vasúti vágányok építésénél. Anyaga legfőképpen méretre zúzott magmás kőzet, ami a keresztaljak rugalmas alátámasztását biztosítja. A használat során az ágyazati anyag természetes aprózódása miatt időszakonként annak tisztítása szükséges, hogy funkcióját hiánytalanul tölthesse be.

Mi a feladata az alátámasztásnak?

A vágány stabilitásának nagy részét az ágyazat adja, ezzel megfelelő ellenállást biztosítva a vágányok elmozdulásával szemben. A megfelelően rostált és osztályozott ágyazat, amit az iparvágányok építése és fenntartása során terítünk a talajra, megfelelő védelmet nyújt, valamint lehetővé teszi a vágány fekvésének optimális helyzetbe való beállítását. Egy jó ágyazatnak jó vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie, ezért rostáljuk és osztályozzuk a köveket.

Miért alkalmazunk gépi rostálást?

gépi rostálást az erre kialakított gépekkel végezzük el a megfelelő technológia alkalmazásával. A gépi rostálás előnyei közé tartozik, hogy költséghatékony, továbbá a meglévő ágyazati anyag regenerálásával az új kő beépítése nagymértékben elkerülhető.

Mire jó a zúzottkő osztályozás?

Ha a zúzottkő túlságosan sok finom részecskét tartalmaz, akkor nem tudja maradéktalanul ellátni feladatát. Csökken a teherbírása és a rugalmassága, és vízáteresztő képessége, ami az ágyazat elsárosodásához vezethet. A kövek nem megfelelő osztályozása miatt a vágány állapota gyorsan romolhat.